Sfaturi utile pentru o utilizare corectă și îndelungată a ferestrelor și ușilor din PVC

Sfaturi utile pentru o utilizare corectă și îndelungată a ferestrelor și ușilor din PVC

Tâmplăria din PVC este tot mai prezentă în opțiunile arhitecților și a beneficiarilor, atât pentru spații de locuit, cât și pentru cele destinate activităților profesionale sau recreaționale. Motivul din spatele alegerii constă în beneficiile pe care acest tip de tâmplărie le aduce pe termen lung: durabilitate ridicată în timp, eficiență energetică prin izolație termică ridicată, confort crescut datorită proprietăților de izolație fonică.

Întreţinerea tâmplăriei termopan PVC este esenţială, mai ales în condiţiile în care doriţi să vă bucuraţi de aceasta pentru o perioadă cât mai mare de timp.  Pentru a crește durata de viață a ferestrelor dumneavoastră din PVC, este important să acordați o atenție sporită modului de întreținere și manevrare a acestora. Fiind disponibile în modele variate, cu diferite tipologii de deschidere și elemente de feronerie integrate, o utilizare corectă a ferestrelor din PVC și activitățile frecvente de întreținere / curăţare au ca efect prelungirea duratei de folosință a ferestrelor termopan. Nu încărcați cerceveaua (partea mobilă a ferestrei) cu greutăți suplimentare, nu poziționați obiecte între cercevea și toc (partea fixă a ferestrei) și manevrați cu atenție fără să izbiți cerceveaua de perete (la un impact puternic există riscul de spargere a sticlei, precum și de accidentări).

Întreținerea și curățarea ferestrelor termopan, profile, garnituri și geam termoizolant

Image

Ferestrele din PVC trebuie curățate regulat. În mod normal, pentru curățarea suprafețelor netede, fără porozitate și igienice aveți nevoie numai de o soluție slabă de spălat vase (ideal pH-neutru) cu câteva picături în cel puțin un litru de apă călduță și o lavetă moale. Murdăriile generale cauzate de praf și ploaie pot fi înlăturate astfel rapid. În caz de murdărie solidificată este posibilă o curățare repetată cu produse obișnuite de uz casnic, pe bază de agenți tensioactivi. În cazul ferestrelor colorate aceste produse trebuie să fie avizate în mod expres pentru suprafețele „acrilice“.

Soluțiile de curățare pot acționa diferit asupra profilelor PVC. Este recomandată să folosiți numai soluțiile de curățare avizate de către o firmă autorizată. Suprafața profilelor din PVC se curăță prin frecare ușoară pe direcția lungimii profilului din PVC. Vă recomandăm să evitați la curățare mișcările de frecare în sens circular

Nu toate produsele desemnate ca fiind soluții de curățare pentru suprafețele din PVC sunt întocmai adecvate.
Vă rugăm să respectați următoarele indicații:

Mijloace adecvate pentru curățarea ferestrelor din PVC sunt, de exemplu:

− Soluțiile de spălat vase (ideal pH-neutru)
− Soluțiile universale de curățare neutre, slabe
− Soluțiile de curățare pentru geam, fără alcool
− Apă curată

Nu sunt adecvate:

− Soluțiile de curățare care atacă suprafața sau substanțele chimice, precum diluantul, nitrați, benzina, oțetul, dizolvantul pentru lacurile de unghii, alcoolul sau produsele similare (Atenție! Nici ca ingredient în soluțiile de curățare)
 − Soluțiile cu conținut de amoniac sau amoniac lichid
 − Soluțiile cu conținut de sulf (soluție de curățare pentru gresie)
 − Soluțiile de curățare nisipoasă sau de frecare
 − Mijloace auxiliare, precum burete de oțel sau curățător de oale abraziv
Image

Întreținerea feroneriei

Feroneria este partea mecanică a unei ferestre, fiind și unul dintre cele mai importante elemente care asigură funcționalitatea și rezistența în timp a tâmplăriei din PVC. Întreținerea acesteia se poate face foarte ușor ungând periodic balamalele, tijele de acţionare şi bolţurile de blocare cu ulei pentru mecanisme fine.

Inainte de gresarea elementelor de inchidere folositi o carpă umedă pentru a îndeparta “grăsimea” veche, murdăria și praful din feronerie. Lubrifiați elementele de feronerie a ferestrelor din PVC cu o picătură de ulei cel puțin o dată pe an. Intervalul recomandat este din șase în șase luni.

Curăţarea şi întreţinerea garniturilor

Garnitura are un rol esenţial: acela de a etanşa, contribuind la izolarea termică şi fonică a locuinței. La fel ca şi în cazul profilelor PVC, garniturile trebuie curăţate periodic cu o cârpă umedă, cu apa şi săpun, evitând substanţele intruzive cum sunt inclusiv soluţiile de curăţat geamuri. Se recomandă a se folosi spray lubrifiant pe bază de silicon sau glicerina.

Prin urmare, profilul, feroneria și sticlă ferestrelor din PVC sunt elemente de bază, foarte importante în funcționarea optimă a acestora. Un proces de întreținere și curățare corect influențează în mod direct rezistența în timp și durata de viață.